Tahukah Anda

Major cities in California, many of which were under contract with Redflex, decided to drop their cameras, including Riverside, Emeryville, Yuba City, Glendale, Gardena, Grand Terrace, Los Angeles and Pasadena
http://www.thenewspaper.com/news/38/3881.asp

Saturday, August 3, 2013

Hishamuddin Mahu Selesai AES, Macam Tikus Baiki Labu Jawapannya!

Entah apa sayangnya Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak kepada sepupunya Datuk Seri Hisahmuddin Tun Hussien Onn. Selepas memporakperandakan Kementerian Dalam Negeri, kini beliau diberi tanggungjawab pula menjaga Kementerian Pertahanan di samping memangku jawatan Menteri Pengangkutan.

Penulis bukanlah anti Hishamuddin sangat, namun kenyataan Hishamuddin hari ini sekadar membuktikan sepupu Perdana Menteri ini langsung tidak mempunyai sebarang idea apakah isu-isu yang menimbulkan kemarahan rakyat dan apa pula isu yang menjadi mainan Pakatan Rakyat.

Telah berkajang bantahan, pendangan dan kritikan orang ramai mengenai Sistem Pengutkuasaan Automatik (AES), namun yang diambil kira oleh Hishamuddin untuk kajian semula hanyalah apa yang dibangkitkan oleh Pakatan Rakyat. Seolah-olah pandangan penyokong Barisan Nasional tidak penting kepada Hisham.

1. Kritikan Kami Terhadap AES
2. Cadangan Perubahan


Sebaliknya Menteri Pengangkutan hanya peduli siapa kutip saman, dan projek siapa. 

Majoriti rakyat biasa tidak pedulilah ini projek Omar Ong atau Mahfuz Omar atau H20! Yang kami mahukan sesuatu polisi yang memberi kesan kepada rakyat dibuat secara tertib, berhemah dan adil.

Malangnya sepupu Perdana Menteri ini tidak membaca, tidak meneliti dan tidak mengkaji suara kemarahan orang ramai.

Inilah kenyataan pemangku Menteri Pengangkutan:

Sistem AES dikaji semula selepas Aidilfitri

Putrajaya: Penggunaan Sistem Pengutkuasaan Automatik (AES) akan dinilai dan dikaji semula selepas sambutan Aidilfitri ini kerana pelaksanaannya mendapat bantahan pelbagai pihak.

Pemangku Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Hishammuddin Hussein, berkata kerajaan menerima banyak rungutan dan maklum balas negatif berikutan sistem itu dikendalikan oleh pihak ketiga.

Sehubungan itu, katanya, semua rungutan dan maklum balas yang diterima daripada orang ramai itu akan diambil kira dalam penilaian semula yang akan dibuat sebelum memuktamadkan tindakan berhubung pelaksanaan AES.

Pembabitan pihak ketiga

Antara bantahan yang kita dengar orang ramai tidak gembira dengan pembabitan pihak ketiga dalam penguatkuasaan dan kutipan saman membabitkan AES. Bagi saya aspek penggunaan kamera itu bukan isu utama tetapi yang menjadi masalah ialah siapa melaksanakan sistem ini dan kutip saman, perkara itu yang perlu ditangani oleh kerajaan, katanya.

Beliau berkata demikian selepas merasmikan Pelancaran Kempen Keselamatan Jalan Raya Peringkat Kebangsaan Sempena Perayaan Aidilfitri di sini hari, semalam. Pelancaran kempen kali ini buat julung kalinya itu turut membabitkan Kementerian Dalam Negeri, Kementerian Kerja Raya, Kementerian Pertahanan, Jabatan Perdana Menteri dan Kementerian Wilayah Persekutuan.

Turut hadir, Menteri Kerja Raya, Datuk Fadhilah Yusof; Timbalan Menteri Dalam Negeri, Datuk Wan Junaidi Tuanku Jaafar; Timbalan Menteri Wilayah Persekutuan, Datuk Dr J Jaya Loga Mohan serta Presiden Perbadanan Putrajaya (PPj), Tan sri Aseh Che Mat.

Pelaksanaan tetap dilaksana Dalam pada itu, Hishammuddin yang juga Menteri Pertahanan berkata, penguatkuasaan membabitkan kamera operasi had laju oleh polis juga akan tetap dilaksanakan sepanjang musim perayaan ini. Ia bagi memastikan pemandu mengikut cara pemanduan berhemah, khusus di beberapa lokasi yang sudah dikenal pasti sebagai lokasi merbahaya, katanya.

Beliau berkata, penguatkuasaan AES juga tetap akan berjalan seperti biasa sepanjang musim perayaan ini sehingga satu keputusan mengenainya ditetapkan.

Sudah berapa lama bahas, tunggu lepas raya baru hendak kaji. Semua pegawai makan gaji buta ker? Hendak raya sahaja tidak perlu kerja?

Satu Menteri Pengangkutan sudah kalah teruk di Lumut. Apakah Hishammudin mahu mengulangi sejarah itu?

1 comment:

  1. hahaha...menteri bodoh bertingkat-tingkat...apsal ko tak mampus itu hari masa helikopter terhempas?

    ReplyDelete